Wróć

Lasius brunneus

Rodzaj
Lasius
Nazwa łacińska
Lasius brunneus
Nazwa polska
hurtnica wstydliwa, hurtnica nadrzewna
Częstość występowania
Występowanie
lasy, parki, rzadziej miasta
Wielkość królowej
7 - 8 mm
Wielkość robotnic
3 - 5 mm
Kolor
brązowy, aksamitny
Rójka
koniec maja - sierpień
Zakładanie gniazda
klasztorna
Adopcja
W przypadku osierocenia - Lasius brunneus.
Cechy charakterystyczne
- aksamitny połysk,
- wcięty tył głowy,
- brunatne odnóża,
- czekoladowy tułów i odwłok,
- głowa szerokości tułowia.
Ciekawostki
Łatwa do pomylenia z Lasius niger, jednak po kilku różnicach da się je odróżnić, zwłaszcza mając Lasius niger do porównania. Chętnie gniazduje w drewnie.
Gatunki podobne
Lasius niger – nieco ciemniejsza, masywniejsza, tułów szerszy niż u L. brunneus, odwłok ciemniejszy i większy w stosunku do ciała niż u L. brunneus.

Lasius emarginatus – różni się kolorem tułowia i delikatnym rysunkiem; masywniejsza, szerszy tułów.

Lasius flavus – żółte odnóża, masywniejsza, głowa węższa od tułowia.

Lasius umbratus – większa głowa, szersza od tułowia; bardziej wcięta tylna krawędź głowy, dużo mniejszy odwłok.
Miejsce gniazdowania
Lasius brunneus najczęściej zakłada kolonie w spróchniałym drzewie (są dendrofilami). Czasami kolonie tego gatunku możemy znaleźć w szczelinach budynków, lub nawet we wnętrzu domu (chętnie gnieżdżą się w drewnianej podłodze, często wykorzystują różne szczeliny).
Zachowanie
Bardzo płochliwa i ostrożna mrówka, unikająca otwartych przestrzeni. Do dużych źródeł pokarmu tworzy bardzo wyraźne i zwarte szlaki zapachowe (charakterystyczne zachowanie tego gatunku). Lasius brunneus unika konfrontacji z innymi gatunkami mrówek, lecz czasami atakuje inne kolonie tego samego gatunku.
Polimorfizm
Brak polimorfizmu, gatunek monomorficzny.
Metody obrony
Gatunek ten potrafi pryskać kwasem mrówkowym, zazwyczaj unika walki ratując się ucieczką.